Kutatásokból kiderült, hogy sajnos a felhasználók még mindig nem fordítanak kellő figyelmet a tudatos jelszóhasználatra.

De mi teszi egy jelszót biztonságossá, és hogyan választhatunk megfelelőt?

Hoztunk pár tippet annak érdekében, hogy te is meg tudd védeni személyes adataidat a támadásokkal szemben.

1.) Használj egyedi és erős jelszavakat!

Felejtsd el a születési dátumokat, a közismert neveket vagy más, könnyen hozzáférhető információkat.

2.) Válassz hosszú és bonyolult karakterekből álló jelszavakat!

Az ideális jelszó hosszú, legalább 12 karakterből áll és a kis- és nagybetűkön túl számokat, valamint speciális karaktereket is tartalmaz.

Ha nem tudod, hogyan is állj neki, válaszd az ESET ingyenes jelszógenerátorát.

3.) Legyen egyedi jelszavad minden platformhoz!

Bár kényelmes lehet ugyanazt a jelszót használni minden online fiókhoz, de ez jelentős biztonsági kockázatot jelent. Ha egy támadó megszerzi az egyik jelszavadat, könnyen hozzáférhet más fiókjaidhoz is. Minden online szolgáltatáshoz külön jelszót használj!

4.) Használj kétlépcsős azonosítást!

Ha lehetséges, mindig kapcsold be a kétlépcsős azonosítást a fiókjaidhoz. Ez azt jelenti, hogy a belépéshez a jelszó mellett egy kódot is meg kell adnunk, amit az alkalmazás generál. Leggyakoribb módja az SMS-ben vagy e-mailben kapott kód megadása, ám ezeknél még biztonságosabb módszer a dedikált hitelesítő alkalmazás vagy hardveres megoldás, például hitelesítési tokenek használata.

5.) Ellenőrizd jelszavad rendszeresen és cseréld negyedévente!

A haveibeenpwned.com weboldalon le tudod ellenőrizni a kiszivárgott és nyilvánosságra került jelszavaidat. Az adatbázisban több, mint 11 milliárd lopott név-jelszó páros található. Ha adatvédelmi incidensbe kerültél, azonnal változtasd meg a jelszavaidat!

+1

A jelszavadat soha ne add meg senkinek!

Kérdésed lenne? Segítségre van szükséged? Vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén, munkatársaink szívesen segítenek neked!